Pokaži Full Verziju : Šta raditi sa početnicima na sintu
E ovako....počeo sam da podučajem djeco sviranje klavira (klavijature). Prešao sam sa njima knjigu za početnike od Matza i Šabana, one tehničke vježbe i po koju pjesmicu! Naučio sam ih kolo i pokoju narodnu pjesmu! Ali neznam šta dalje?? Imali neko kakvu ideju jer nemogu vise raspisivat note (jer neznaju bez njih)????
EmirTotic
16.11.2009, 20:04
Nemoj decu uciti pogresno. Da bi znao da citas moras nauciti slova, isto tako da bi mogao sve odsvirati moras nauciti note. Polako im raspisuj vezbice lagane u notnoj svesci dok ne nauce note, pa posle neke lakse starogradske pesme i sve tako...
Zaboravio sam rec da djeca sviraju vec godinu dana...tako da odlicno znaju note u violinskom i bas kljucu!!!
EmirTotic
16.11.2009, 20:09
E to je druga prica... Onda uzmi neku literaturu (neke knjige starogradskih i narodnih pesama sa notama, imas i zbirke kola sa notama tako da neces morati da im pises nista sem prstoreda a i to ako mora... ;) ). Ja imam odsta knjiga sa notama sto sam kopirao od ljudi sa shlagerima, narodnim pesmama, kolima, zabavnim itd... Nije tesko naci to samo potrazi malo. ;)
Ma odma ih uci trilere i da pice narodnjake jedino ako je neko bas nadareno pa ga preporuciti za klasiku ostalo sve u narodnjake zabavnjake ko sta voli nek izvoli ja zavrsio muzicku skolu i sta mi to znaci kad nisam isao dalje sad tezgarim, ako neko voli da svira kola i pesme onda mu to i treba omoguciti ima njih dosta koji neznaju ni note a razbijaju pa sta im fali mlate tolke pare ne treba gubiti vreme definitivno Pozz za BiH cao;)
@ mr eko
"podučajem" ? =))
jeftabgd
21.11.2009, 02:31
@kufi-Po tvojoj prici mi narodnjaci smo petnaesta liga u odnosu na klasicare.Znam ih milion koji bi dupe dali da mogu da sviraju narodnjake ali nazalost ne znaju i ne mogu.Sviraju po nekim 'simfonijskim'i 'kamernim'sastavima za tako bedne pare da je to strasno.
eko druze, imas one knjige za harmoniku od fakina, inace javi mi se na msn ili na pp pa cu ti dat jednu stranicu gdje imas mnooooooooooooogo nota od pjesama i kola ;)
Moj savjet ti je da prvo ti naucis svirati, pa tek onda se moze neko uciti...
Ja sam pred ... ako ne deset onda sedam godina sigurno isao u skolu jednog poznatog makedonskog armonikasa (nije bitno koj) i tamo sam ucio svirati tako sto on napise neku pesmu po note oznaci akorde nad note i da mi da ja sviram to a on sedi do mene i prati kako ja sviram i komentira, savetuje... Ucio sam svirati sintisajzer. Ali brgo sam prestao sa casovima jer mi se ovaj princip ucenje ne svidzao - sa note, hteo sam da mi on direktno pokazuje i trilere i prstored i bas onako da naucim da budem pravi narodnjak. Jedna pesma jedan cas to mi je bilo nekako sporo a mogao sam za 20 do 30 minuta skinuti pesmu sam. I skontao sam da ako tako produzim bicu dobar muzicar za jedno 20 godina. Molim ?! 20 godina ?! I cudim zasto neko ne moze proceniti da s takvim casovima sporo napreduje. Kad bi ja trebao davati casove nekome ja bih direktno pokazivao na klavijaturu. Otac mi je armonikas. On me u proslosti dosta ucio tako sto sedne do meni i pokazuje direktno na klavijaturu (ako treba i nesto otsviri zabaveno) i zakljucio sam da tako najvise se moze nauciti!
Pozdrav
druze KRCMAR ako te interesuje ja sam sio 6 godina u nizu i 4 godine u srednju muzisku skolu, i sviro sam klavir na instrumentalnom odjseku. a sad idem na akademiju. tako da mislim sto se tice klasicnog znanja nemam supljine!!!
Pozdrav drug.Moj ti je savjet da uzmeš literaturu od Jelene Kršić imaš knjige komplet namjenski urađene za klavir.Ti još možeš u okviru časova da ubacuješ pjesme kola itd.Ja konkretno sa učenicima radim po njenoj literaturi i vjeruj mi da je vrlo zahvalno.Pored toga koristim i knjige sevdaha od Omera pobrića i dr.autora a narodne pjesme raspišem im ja note.
milanceshow
25.11.2009, 19:45
1.Pokazi im skale
2.Pokazi im akrode (preko 200)
3.Pokazi im pesme sa komplikovanom harmonijom (rano je za tugi-haris)
4.Daj im koju rakiju
;)
5. kad dobro odsviraju baci im 20 evra na klavir :D
...cisto motivaciju da dobiju...
jeftabgd
28.11.2009, 13:56
Meni deluje logicno da prvo vidis sa tom decom da li hoce da rade zabavnu ili narodnu muziku ili i jedno i drugo,pa posle sve dalje.Iz mog iskustva najbolje je pokazivanje rukom jer kad zapises triler i kad to odsvira neko ko taj triler nezna od ranije to zvuci mnogo matematicki i vestacki,jer uvek se neki prst vise akcentuje(negde samo pipnes dirku a drugim prstom ga zakucas maximalno i sl).Naravno,treba im pokazivati i neke popularne kompozicije da ne bi izgubili volju.Na,pr,moja cerka u nizoj samo radi neke etide i sl.a ja joj pokazem Medo Brundo i srecna je mesec dana kao da svira Paganinija.Ponekad im das neki snimak da slusaju pa im skrenes paznju na emociju,na tekst,da se zainteresuju i da ih ne ubijes u pojam sa notama i teorijom.i Da budes njihov ortak(stariji brat).Svi moji bivsi ucenici me i dalje zovu i sad smo stvarno prijatelji.Znas,one fore,klinci poceli da puse a ja ih ne cinkarim kod caleta pa pricamo o ribama i sl.Samo psihologija.To nama tezgarosima bar nije problem.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.