PDA

Pokaži Full Verziju : Komponente za studio


mr_eko
14.11.2009, 15:58
Molim vas da mi neko strucan napise komponente za studio koji sam naumio praviti do 10 000 eur. Imam dvije prostorije na raspolaganju a sto se tice snimanja iskljucivo ce se radit narodna muzika i sevdah....molimo vas sve komponente pisite sa tacnim nazivom...
Dodato:
Dobio sam prve informacije treba mi:
- račuznar mekintoš (nerazumim se u ovaj sistem nikako)
- muzička zvučna karta
- mikrofonsko predpojačalo
- kondezatorski mikrofon
- slušalice
- studijski monitori (aktivni)

Volio bi da mi neko pomogne detaljnije oko ovog a pogotovo oko miksete??

Hvala unaprijed??

TomyCroSound
28.02.2010, 13:12
nije to baš tako...
Ne treba ti maintkošt (kako si ono napisao?? )
Treba ti komp, što jači, to bolji,
bitna je zvučna kartica.., na kompu rekao bih i najbitnija.
(preporučam od emu0404pci pa nadalje)
Mikrofon može i obični, ali za bolji rezultat, bolje cond..
Ako mikrofonu treba napajanje, treba mu predpojačalo +48v, a to se može riješit zvučnom kartom (npr 0404USB)
Naravno, potreban software... Ako nećeš koristiti vst instrumente, tj ako bi snimao sve živo, adobe audition (cool edit) može odradit posao,
ako ne, onda neki od soft koji podržava vst-i, Cubase, Nuendo, Sonar i tome slično..
Naravno, ne trebaju ti aktivni monitori, mogu bit i pasivni, al uz pojačalo, naravno.
Ovo je jeftinija varijanta, za "home" studio, naravno možeš koristit hardwera koliko hoćeš, umjesto obične zvučne uzet nešto jače, veće, bolje, skuplje., idt. I još, kažu da setup "vrijedi" onoliko koliko najlošija karika u lancu. Dakle, ako imaš mic od 55eur, a ostale komponente vrhunske, mikrofon ih potapa u moru (padaju u vodu).
Ugl, mislim da vrijedi pravilo što se tiče mikrofona, zvučne i sveg ostalog; koliko para, takva muzika... (ovo vrijedi ne toliko za samu muziku, pod uvjetom da nije živi instrument, koliko je bitno radi vokala i živog zvuka što snimaš)

Vaxter
28.02.2010, 18:26
Nigde nije pomenuta, a jako bitna stavka, je zvuchna izolacija.
Prvo nju srachunaj koliko ce te koshtati, pa onda od preostale cifre rachunaj koliko imash za opremu.
Mislim da je dzaba kupovati dobru opremu za snimanje, ako nemash dobar prostor u kome cesh snimati.
Dzaba i ne znam kakav mikrofon i predpojachalo ako ti se chuje na snimku tramvaj kada prodje pored studija. :))

TomyCroSound
28.02.2010, 20:05
to je već profesionalizam :-)
Naravno da se tramvaj ili nešto slično ne smije čut, ali sam šum sobe ili nešto tako u mixu se neće čut, al razlika je velika snimak u gluvoj sobi ili ne..
Gledao sam SE Electronic EF Reflection Filter koji upija vokal odmah iza mikrofona pa nema nekakav feedback prostorije, ali košta 2000kn., pa mislim da ću uzet 2 m2 5cm piramidalne spužve, stavit na zid u ćošak sobe u kojem će bit mic, mislim da ću isti efekt dobit za puno manje para..
PS ja sam stavio ovdje točan naziv tog filtera, ne znam na koju foru ga prebacuje na stranicu audiopro!

Vaxter
28.02.2010, 20:28
Savet za sve one koji prave kucni studio.
Pretpostavimo da svi vecinu stvari rade digitalno, i da jedino shto zele da snimaju mikrofonom jeste vokal i eventualno jedna gitara.
Za to vam ne treba velika gluva soba.
Tachnije, treba vam gluvi ORMAN! :D
Za toliki prostor se da izdvojiti cifra za izolaciju.
Jedna kabina.
Za to je moguce izdvojiti novca, a nosi 30% kvaliteta snimka, bar!

zeljko
28.02.2010, 20:45
Znaci nabavim neki poveci orman i kad snimam pjevanje udjem u orman:)Dobro.Pozzz

toni-bt
28.02.2010, 20:56
decko sa budzet,od 10 000 eura i 2 sopstvene prostorije moze da skocka profi studio a vi mu pricate sistem"uradi sam" sa neke smesne komponente. bravo majstori !!!

Marco7
28.02.2010, 21:12
Eko buraz sa 10000e mozes da lepo skockas sve to i da radis dobre snimke uz malo prakse i casova kod nekih ljudi,jer dzaba ti tehnika bez skole ;)
-Zvucnu kartu uzmi sto bolju i za to nemoj da stedis pare,uzmi nesto tipa RME ili minimalno EMU 1820m jer 0404 nije profi karta!
-Obavezno uzmi UAD1 ili UAD2 efekt karticu da bi rasteretio procesor i to je vrhunski hardver,videces i sam ;)
-Treba ti lepo skockana konfiguracija sa jakim hard disikovima da bi mogao da slazes semplove i projekte i da ti to uvek bude tu!
-Dobar mikrofon za snimanje vokala i dobar mikrofon za snimanje instrumenata!Za vokal odlicno ce da ti odradi posao RODE K2,K3,AKG Solid tube i slicno i oni ti se krecu u cenovnom rangu od 400 pa do 800e od ovih koje sam ti nabrojao i tu neces da pogresis!
-Posto si uzeo dobar mikrofon on ti nista ne vredi ako nemas za njega dobar Preamp i za to nemoj da stedis pare,slobdno zvekni dobru kintu za to i uvek mozes da je povratis prodajom te sprave ;)
-Neophodni su ti dobri monitori i moja preopruka ti je Dynaudio,Adam,Genelec da bi imao sto bolju zvucnu sliku ali ne zaboravi da moras srediti prostoriju za miksanje,znaci zvucna izolacija,raspored zidova i ostalo jer koliko god da uzmes dobre montore ako ti prostorija nije po studijskim standardima uvek ces imati laznu sliku i uvek ce ti ili nesto faliti ili nesto manjkati!
-Gluva soba naravno po standardima po kojima se radi . . .
-Treba ti nekoliko jacih hardvera tipa efekt procesora,neki jaci kompresor,lampaski Eq zbog topline i slicno i za to nemoj da zalis pare.
-E sto se tice miksete tu bolje nemoj da bacas pare na neke "kante" jer ti za dobar mikser treba mnogo para . . .Uzmi za pocetak neku lepu digitalnu Yamahicu tipa Yamaha 03d il i tako nesto slicno jer ti za jaku konzolu treba mnogo love ;)

Eto toliko u kratkim crtama pa ako te jos nesto zanima slobodno pitaj kralju ;)

Vaxter
28.02.2010, 21:58
@toni-bt

Momche, samo izolacija ti koshta toliko za profi studio, ako ce profi, onda ce da izoluje SVE!
Zato rekoh da se prvo raspita koliko ce ga koshtati da izoluje bar tu kabinu, pa da se sve ostalo radi.
Takodje, tvoj savet je, kako vidim, jako inteligentan i PUN korisnih informacija... :))
Ja bez izolacije ne bih ni pochinjao nishta drugo...

Vule
28.02.2010, 22:59
@ Vaxter

Možda u mestu gde kolega živi nema tramvaja tako da i izolacija ne mora da bude tako kvalitetna? :lol:

Šalu na stranu,mislim da pre opremanja studija treba prvo da se povede računa o dve stvari,prvo da se tačno odredi namena studija,da li će se u njemu raditi samo aranžmani,ili i vokali,živ bubanj ili ne,gitare itd...a druga još važnija stvar je znanje...mislim da svako ko je iole osposobljen da se bavi studijskim radom treba tačno da zna kakva oprema mu je potrebna,a 10000 eura za ozbiljan studio je malo para...

Da se niko ne uvredi,htedoh reći da je ovde nekakvo nabrajanje opreme sasvim besmisleno jer toga ima svuda koliko hoćete a pravilan izbor i procena potreba je nešto drugo i time se više treba baviti,a za to je potrbno znanje i iskustvo...pozvao bih sve koji se u po nešto razumeju da otvaramo teme sa recenzijama odredjenih sprava, pa da na taj način edukujemo jedni druge...hvala

TomyCroSound
01.03.2010, 00:11
Sad ću jedno pametno pitanje;
Što je UAD ??
Često sam to susretao po forumima, al mi nije upalo u oko., malo sam googlao, ništa konkrento, trebam nešto "naški" da skužim čem to zapravo služi... Vidim da je kartica, al nema ulaza nikakvih pa mi nije jasno.

Vule
01.03.2010, 00:35
Tomo,to bi bila lepa nova tema,šta misliš? Pa da nam neko stručan to sve obrazloži...

A da se ovde zadržimo na starom pitanju...

TomyCroSound
01.03.2010, 00:50
A jesi opasan :-)
Pa staro pitanje bilo bi "komponente za studio", UAD je blisko povezan s tim.
Mislim da nije oftopic...

Vaxter
01.03.2010, 00:57
Opis istog bi dakako bio... :)

Marco7
01.03.2010, 02:30
Evo u kratkim crtama da objasnim sta je UAD . . . UAD je posebna efekt kartica koja se kaci na plocu i na njoj se fabricki dobija osnovni paket efekata i plus mozes dograditi jos mnogo efekata koje kupujes zasebno!Interesantno kod Uad kartice je to na njoj imas odradjene imitacije nekih od najboljih efekata svih vremena,preko kompresora,Eq,Reverba i mnogo toga . . .Kada bi sve te efekte kupovao efekat po efekat trebalo bi ti jedno 200000 dolara a ovako imas verne imitacije za mnogo mnogo manje para!Ko se malo razume u produciranje i aranziranje zna da koriscenje efekata ponajvise opterecuje procesor i radnu memoriju pa samim tim sto se ova kartica zasebno povezuje olaksava rad racunaru i dobijas uz to vrhunske efekte!Imam ga i prezadovoljan sam sa njim mada je izasao UAD2 ja nemam jos uvek nameru da menjam moj ;) Vrlo korisna stvar i meni je nezmisliv rad bez nje veruj mi . . .
Sto se tice ovog opremanja studija Eko ta lova ti je sasvim dovoljna za rad i opet ti ponavljam da uzmes malo literature i nadjes nekog iskusnijeg ko je u poslu da te malo uputi u sve to i bice sve ok!Ako treba postavicu linkove od pevaca ili pevacica za koje znam gde i kada su snimali svoje pesme na mikrofonima od 200e i da ne nabrajam sad u kakvim uslovima i pesme su hitovi a niko nema ni u podsvesti da su snimane u nekom eto onako malo doteranom dnevnom boravku . . . Mogu i da na nabrojim i ko i gde ih je snimao,da privatno pokazem snimke sa mobilnih telefona u toku snimanaj i slicno ?Samo ako treba eto tu sam ;)

Vule
01.03.2010, 02:58
Molim vas da mi neko strucan napise komponente za studio koji sam naumio praviti do 10 000 eur. Imam dvije prostorije na raspolaganju a sto se tice snimanja iskljucivo ce se radit narodna muzika i sevdah....

ovo zaboravi da mozes ozbiljno da snimas bez "gluve sobe"...harmonika,zicani instrumenti,ajde da kazem da neces ici toliko daleko da snimas i duvace uzivo...za sva ta analogna snimanja je potrebna ozbiljna varijanta studija tako da dnevne sobe tu nisu resenje,taman da imas PVC prozore :lol: nego spremaj lovu za izolaciju...;)


... i dalje stojim iza toga da je 10000 eura malo za ozbiljan studio, a varijanta s kojom mozes dosta da odradis u aranzmanskom smislu i da pripremis sve do snimanja vokala i analogije je drasticno jeftinija...ostao bi ti i kusur...;)


... e sad...mozda neko strucniji ovde ima bolju ideju :)

Marco7
01.03.2010, 03:08
Evo ja cu da snimam sve to sto je nabrojano . . .
Nemojte da se sprdate sa covekom jer nije rekao da ce da oprema studio da bi radio pesme za San Remo i Euro song nego da moze da radi normalne aranzmane tako da mu nije potreban savet kako izgleda Sony-jev ili studio Vlada Georgieva i voleo bi da cujem evo samo neke osnove projekta gluve sobe posto ja to ne znam kako se radi i kako treba da izgleda gluva soba???

Vule
01.03.2010, 03:15
Radi se u zavisnosti od para i prostora kojim se raspolaze...vidjao sam ih od oblozenih kartonima za jaja,preko obicnih sundjera,stiropora,stirodura do ozbiljnih materijala koji i sluze toj nameni (nemoj da me pitas kako se zovu jer ne znam)...stos je da se zastiti prostor od uticaja spoljnog zvuka i tu masta dolazi do izrazaja...

...meni je bilo najzanimljivije kad sam video kod coveka u stanu,negde na Novom beogradu u sobi napravljena soba od dasaka,laminata i oblozena sundjerom iznutra...udjes,otpevas pesmu i smrsas 5 kila,unutra jedno 20 stepeni tolije nego napolju...:lol:...i tako...ima svega...:D


Maki...sad se setih jedne gluve sobe,kod naseg drugara Bandze...ti i ja tu ne bi mogli da se spakujemo da otpevamo duet... :lol:...ali radi posao :lol:

Marco7
01.03.2010, 03:22
Ja licno imam 5 festivala iza sebe od toga na tri afirmisana sam isao sa snimcima iz moje sobe i niko nije ni priemtio a kamoli postavio pitanje kako sam ih snimio i to jer je produkcijski sve ispunjavalo uslove festivala!Znaci na Zrenjaniskom festivalu 2007. su ucestovavali ucesnici sa Evrosonga i pola Evrope a ja sam nastupao sa pesmom Da bude kao pre i niko nije primetio da je meni produkcijski pesma bila losija od njihove i plus je bilo jos nekih izvodjaca koji su svoje pesme odradili u home varijantama i ja sam bio zadiljen produkcijom istih,ne bih da ih nabrajam jer mozda ce shvatiti pogresno ali eto ja kazem da sam ucestvovao iz home varijante,usao u najuzi izbor i eto . . . Osnovno merilo je da je dobra pesma pa sve ostalo i sa solidnom i prosecnom opremom se moze odraditi dosta dosta toga . . .
I odlican primer je Bandza,momak koji u uslovima u kojima radi postize mnogo i vise od toga . . .Dobro poznavanje sprava i materije i eto dobrog snimka a rekao sam ti sta mislim kako ti odradio glas na pesmi Dunav . . . Znaci bas mi se svidja,100% realno i sve u normalnim granicama kako i treba ;)

Vule
01.03.2010, 03:30
U potpunosti se slazem ali...uvek ima ono ALI...ziv bubanj,kvalitetni zicani instrumenti (a kolega pomenu sevdah i narodnjake,znaci harmonika,tambure,akusticne gitare,malo mecka,Prim,Kontra i to),to Brate mora ozbiljno da se snima,ne vazi se ono "crtanje" u Cubase-u i tuc-tuc seckanje loopova...nadam se da me razumes sta hocu da ti kazem...jeste ovo Balkan i ovde sve moze ali ima i ozbilnjih stvari koje trebaju ozbiljno da se odrade...

...da ne odemo sad mi Brate u tu pricu predaleko,mozemo lagano i uz kaficu o ovome,cisto mislim da je ok da se i ovakva polemika vodi da Kolege procitaju razlicita misljenja a u globalu smo svi u pravu :)

Marco7
01.03.2010, 03:33
Naravno,znas kako kazu neka pouka od ovoga neka pouka od onoga i vidim ja da cemo mi svi kod Eka za neko vreme da finisiramo albume :))

Vule
01.03.2010, 03:36
Zasto da ne...pa i red je da mu "povucemo nogu" u novom studiju...evo ja se prvi prijavljujem,mada trenutno nemam para da snimim ni pluca al nadam se da ce biti bolje,pa kad se skupi lova eto nas :lol:

aleksandar72
01.03.2010, 03:51
podelimo terminologiju na Homerecording,Semiprofessional Recording i Pro-Audio Recording....pa da nastavimo ;)

xHaRex
01.03.2010, 18:56
decko sa budzet,od 10 000 eura i 2 sopstvene prostorije moze da skocka profi studio a vi mu pricate sistem"uradi sam" sa neke smesne komponente. bravo majstori !!!
brate za 10 000 eura nemozes ni "profesionalnu" mixetu da kupis treba ti jos minimum 5 puta toliko kao naprimjer od neumana najjeftinija je 63000 eura polovna . a ako pocnem sad pricati o PRO TOOLS HD3 tu nema kraja .

brate ako hoces solidan studio za demo snimke mozes to uraditi za 10 000 eura a ako mislis profesionalno onda bolje skupiljaj jos koju godinu pa sredi kako treba da bude vrhunski i profesionalno . moja preporuka je sredi zvucnu izolaciju nabavi machintosh pro multimedia imas digitalni i analgoni ulaz u to jos nabavis proo tools software i eventualno melodine i rijesio si problem da imas solidan studio za kucne i demo snimke .

pozdrav

aleksandar72
02.03.2010, 20:44
Za 10000EUR se ne moze napraviti profesionalni studio, to je tacno,ali za te pare bi se moglo napravciti dobra recording osnova!Ponavljam recording bez masteringa.

Evo kako bi ja konkretno "sprzio" ta 10 soma:

PC: Apple Mac Pro 6 21" Studio Display
Mix: Yamaha 01V96VCM(MY16AE)
Pre Amp: SPL Gain Station 1AD
FW: I/O Steinberg MR816X FW
Audio SW: Steinberg Cubase 5
DAW: Steinberg CC121 Controller
Slusalice: Beyerdynamic DT-880PRO
Mikrofon: Brauner Phantom Classic
Monitoring: JBL LSR 4326PAK
Multicore Cable Box