Prijava (LogIn)

Pokaži Full Verziju : Samar za muzicare

alen248
22.09.2009, 22:07
E ovako kolege, u osmom mjesecu sam bio na moru i ono standardno nocno setanje rivom. Naravno uz more ide i muzika u restoranima i konobama. Medjutim u mjestu gdje sam ja bio bile su cetiri muzike uzivo ali sam odmah primjetio da su sve cetri muzike ustvari laznjak sa fajlovima. A da stvar bude jos gora radi se na sljedeci nacin: postavi se jedna klvijatura i to cak ni aranzer nego recimo kod jednog XP-10 solo klavijatura i iznad klavijature se postavi laptop i tako se radi bez ikakvog stida. Neznam kako da vam kazem ali osjecao sam se toliko ponizeno kao muzicar, ostao sam bez komentara! Kuda ce sve ovo otici boga pitaj! :mad:

svirko
22.09.2009, 22:19
Ništa se ne sikiraj druže moj.
Ja sam vidio jednog, klavijatura mu je ko od stiropora, a ima dva laptopa, jedan za tekstove, a drugi za fajlove.
I čovjek i dalje uredno svira

ivan tr
22.09.2009, 22:21
Sramota! Ja imam jednog druga koji nosi xp10 i laptop. Mozda je to i taj. Nosi naocare i sisa se na celavo!

kalush
22.09.2009, 22:38
Meni je najzanimljiviji bio jedan koji je pustao mp3 iz winamp-a, a ispod mu stoji pa80, koji je uglavnom bio ukljucen, sa smanjenim potenciometrima. Neko mu je na fajlove nasnimio glas, i to sve snimio u mp3. On to pusta sa laptop-a, a pevac kao peva, a mikrofon udaljen jedno pola metra od njega. Klavijaturista stoji za klavijaturom i levom rukom drzi "akord" na klavijaturi, a drugom trazi na laptop-u sledecu pesmu. Kad ne moze da nadje pesmu, onda kucka na laptop-u sa obe ruke.

marco
22.09.2009, 23:02
E pa tako nam i treba. Kad neko resi da uvede malo reda i zakona, odnosno da licencira muzicare, odmah izbije buna!

vingula
22.09.2009, 23:02
hehe ovi koje ste vi vidli su bar držali ruke koliko-toliko na klav. , ja znam jednog koji isto ima običnu igračku od klav. i laptop,al da bi stvar bila najbolja,fajl tuče,solo piči ko lud, on lagano broji pare uzme čovjeku 200 KN vrača 50, tipke nije ni taknuo,a šečer na kraju...malo pjeva, malo su studijske matrice s njegovim glasom...ali žalosno je to što je taj kolega nekad davno svirao u jednom poznatom ZG bendu klavijature čak svira i gitaru.

milanceshow
22.09.2009, 23:08
=)) Jel mislite da mozete da zvucite bolje od ovog lika na slici?
Gazda i gosti slusaju i to sto cuju je original......e sad ako mozete bolje od originala,onda svaka cast!!!

Ja sam resio da promenim ime.......zovite me DJ Milanceshow!!!!=))

svrakan
22.09.2009, 23:23
Da se nadovezem,mene takvi likovi ne opterecuju,naprotiv,samo dokazuju da treba imati i mozga i dobro se prodati.U nasem poslu je to najbitnije,a ne da li je neko virtuoz na instrumentu ili vrhunski vokal,najcesce takvi i sede kuci dok pametni uzimaju lovu,jbg. ne mogu se ja ljutiti na nekog ko je svirao 20g bas i sad zbog ere aranzera da se ljutim sto je uzeo kljavu i pusta midi i peva,covek se snasao i to je to.
Ako radi posao i pravi guzvu znaci da vredi nesto,bez obzira na to da li pusta ili svira. I jos nesto tako svi muzicari basisti,i bubnjari,donekle i gitaristi mogu da pljuju nas sto levom kad uhvatis akord sviraju trojica,a oni sede kuci.Znaci treba se dobro prodati i naravno odraditi posao.To je moje misljenje.

spasoje88
22.09.2009, 23:25
A sto se dize buna za licenciranje bendova?! To mi nije jasno!!! Svakakvi glupavi zakoni se uvode a ovo ne moze,jel?! E u p.m... To je sramota sto takvi ljudi "sviraju"!!! Jednostavno mi krivo... Ja sam znaci, dzaba placao casove i mucio se da sviram kad su se moji drugari igrali napolju... A sad isti ti drugari imaju posla kao muzicari a ja vezbam kuci,a?!!!! E pa necemo tako.... Daj da pisemo peticiju ministru kulture!!!!

levkoo
22.09.2009, 23:32
Ja mislim da vlade republike ovog regiona trebalo bi donese odluku da formiraju muzicku policiju.....(Rotfl) .....i da uhvataju svi oni koi se bave muzickim kriminalom poput ovakvih....koja je to bruka....c c c ........jao jadni ja ....zasto sam 8 godina poklonio u izucavanje muzike kad sam fino mogao da izucujem "Tehnike brzo pomeranje misa" i " Psihomotorni sposobnosti : jedna ruka na komp a druga na klavijatura " (Rotfl)

bokivelik
22.09.2009, 23:35
Svrakane ja sam isto bubnjar bio i presao da sviram kljav i ne pustam matrice nego vezbam i skidam, Sto nebi mogli svi ti koji pustaju ako su nekad bili muzicari isto da se trude kao ja pa da se vidi.
Mislim da je realno?
dosta glume nego rad!

svrakan
22.09.2009, 23:40
Da Boki,ali ti se vanserijski talenat,a neki ipak zive u nadi da ce palicama tuci po bubnjevima,pa se snalaze,a ti sviras bolje od 90 posto njih koje znam.

bokivelik
22.09.2009, 23:43
upravu si nego mi krivo pada to.
Nego najgore je sto nas i DJ-vi zovu kolegama.

Jaki
22.09.2009, 23:45
Kako onda mlad covjek da ima motivaciju i uci da svira.Ma to moze negdje da prodje ali opet ponegdje i nemoze . Recimo ljetos na vasaru u mom mjestu jedan takav "muzicar" je dobio i po glavi i po kljavi-majke mi.

Dell
22.09.2009, 23:56
ma ko mi je ono pricao, neki lik tako svirao na kekse, ljudi odusevljeni, kad nestade struje, a oni mu harmoniku dali, kad su vidili da pojma nema, jedva zivu glavu izvukao :lol::lol::lol::lol:

grandia
23.09.2009, 00:04
svrakan je u pravu ... a znao sam da ce drug bokivelik da se javi :)

boki, drug svrakan sigurno nije mislio na tebe, ti si dokaz kako covek koji ima talent za muziku u kratko vreme nauci da svira drugi instrument!

a znam i jednog harmonikasa koji kao takav izgleda nije bio uspesan pa preso na bubnjeve a tu cepa! znam samo da se covek zove djoka i makedonac je. malo stariji covek, tu oko 50 i neku bi trebao da bidne ...

mislim da smo imali slicnu temu, a naravno ovo moze da se diskutira ceo vek ... ja sam jos uvek istog misljenja, da su za takvo nesto samo gazde lokala il musterija koja naruci muziku kriva ... ako je njima dovoljno da neki prevarant pusta fajlove, to je vec njihov problem ...

taj problem bi mogao i da se nastavi dalje ... npr. nekom orkestru od 5-6 muzicara je isto sigurno krivo kad cuje da neko od nas sam to na jednom aranzeru savlada gde njih 6 trebaju da se muce ...

neomjte mnogo da se nervirate za ovakve stvari, mislim da se tu nista promeniti ne moze ...:confused:
pozdrav

b.o.Y.c.h. ČK
23.09.2009, 00:18
Prošle subote sam se naslušao G1000 i najlošijih midija ikad...Neki se bar potrude skinut, nabavit pošteni midi, a ovaj...Najjaći mi je kako svira, uživa u toj muzici, žmiri, uživio se u nju, ma da pukneš...Ja se takvima smijem u oči, te još drugove nagovaram da ga prcaju kako mu midiji loše zvuče...Ako ništa drugo, neki barem dobro glume

dare987
23.09.2009, 00:19
Kakva tema i uvek aktuelna, stvarno je malo degradirajuce kad cujete stvasri poput "imitiranja" bavljenjem klavijaturama u odnosu na ljude koji svoje vreme odvajaju za vezbu i tehnicko usavrsavanje u muzici i konkretno recimo aranzerima, opet sa druge strane ne mogu ni da osudjujem nesto puno jer tesko je danas zaraditi svoje "parce hleba".Reci cu samo da se po meni Aranzer moze posteno svirati.A sa trece strane u svojoj kolekciji imam 3 clanske knjizice udruzenja, koja vise i ne postoje, i taj novac je otisao u daleko negde ko zna gde.Kao i masa u nasoj zemlji i ovde imate sl. redosled, raspitajte se, otidjite polozite pred nekom komisijom dacete lepu cifru za to na godisnjem nivou i bicete navodno priznati, i mocicete da tezgarite preko, uz jos dosta dodatne dokumentacije, ali reda i dalje nece biti a dzepovi nekih ljudi bice popunjeni.......Tako da uzivajmo, svirajmo i posteno zaradimo svoj hleb, odnosom prema poslu i profesionalnosti.....Pozz kolegama

hajro
23.09.2009, 00:32
svrakan je potpuno ispravno odgovorio na to pitanje i mislim da nam je svima jasno sta se dogadja u ovo vrijeme po pitanju tih nasih tezgi.ja predlazem ako je to izvodljivo a naravno da nije,da se zabrani sviranje na aranzerima sto znaci da ne bi vise mogao na bini biti samo jedan ili dva covjeka nego da se vrate na svoje radno mjesto gitaristi,basisti, bubnjari i ostali instrumantalisti i tada bi zavladao ponovo mir i ono pravo muziciranje.meni je licno bilo neprijatno kada su me neki ljudi pohvalili na jadnoj svirci i rekli da izuzetno sviram i mada su neki od njih i znali da sam bubnjar i pjevac he rakao sam im da strasno mnogo vjezbam,mada za ovaj repertoar koji ja izvodim bi mi trebalo najmanje jos jedan vijek moga zivota da to sve uvjezbam.a tebi alene i jos nekima momcima preostaje samo da opalite samarcinu takvom tipu kad ga vidite da tako radi i mislim da bi vam ruke brzo utrnule od silnih samarcina koje bi morali podijeliti takvim tipovima.

b.o.Y.c.h. ČK
23.09.2009, 00:41
Kakva kronologija, bandovi se žale na duo svirače, a duo-trio žale se na one koji puštaju i glume...Na kraju krajeva mi koji sviramo na arrangerima isto puštamo ritam, sve je nasnimano (bass, kontra, bubanj) za sve to držimo tri prsta za akord, neko drži jedan :D , i to isto nije to...Ali siguran sam da onaj ko svira duo, ko arranger slaže od 0, da se 10x bolje namući od nekoga ko je u bendu...

jeftabgd
23.09.2009, 00:58
Kladim se u zivot da mi stane na crtu bilo koji fajlas na svetu da cu da ga iskidam repertoarom i svirkom i da ce svima biti jasno za pola sata ko je ko u toj prici.Braco,kad pocnem da rokam samo po jednu strofu,pa jedan zabavnjak pa totalna seljanija,pa jedan Oliver,pa Zvonko Demirovic,pa kad pomesam sve zanrove koji postoje na svetu,to ne moze da isprati ni jedan komp. a ne neko ko pusta fajlove.ZIV COVEK se oseti u svirci.Da ne pricam za one stare vasarske fore(sve primenjujem kad moram),sviram klavijaturu preko stolnjaka,klavijatura na glavu(a la MIlanceshow) isl.Ja licno i nemam nista protiv tih ljudi jer se svako snalazi kako zna i ume ali da ce neko bolji posao i atmosferu da napravi od dobrog,namazanog muzicara,NEMA SANSE.

Vaxter
23.09.2009, 01:27
Chemu vishe ovakve teme?
Neka svako radi kako zna, i svako neka gura svoje...
Shto kaze jefta, ne moze njega ni jedan fajlash nadmashiti u dizanju atmosfere, i zato ima vishe posla od njih...
Ako bar neshto vredish, necesh sedeti kod kuce, sigurno...
Nisu oni krivi...
Krivi smo mi sami...
Ko im bre pravi te fajlove?!?
Po ko zna koji put pitam...
Dosta da svi jadaju nad svojom "tuznom sudbinom" a i sami su krivi za sve to...
Lepo svrakan reche, a i hajro potom...
Ali nece i ne moze biti tako...
Zato, neka svako gura svoje, i neka radi, i rezultata mora biti!
Shto mi reche jedan ortak, pre par godina, kada mi je pomagao da spremim ispit:"Prekini da kukash vec jednom kako ne znash, i pochni da radish, pa cesh poloziti!"
To je ono pravo... ;)

Vule
23.09.2009, 01:48
A na kraju priče gazde broje lovu i plaćaju muziku...onu koja mu pravi posao...;)

No.1
23.09.2009, 06:27
A sta vi koji ste kao sviracu uzivo...
Svaki ritam je radjen od midi fajlova
i svaki forspil vama svira intro ili ending...
Jel to svirka uzivo...

Postujem samo komplet bendovi koji rade...
Ostalo mi, koji smo sa aranzere, sve je to falc ma kako i da svirali...
Ja u zadnje vreme sve cesce koristim studiske matrice,
dopadaju mi se prateci vokali ali jbg i sam znam kuda to vodi...

najradio
23.09.2009, 11:00
Ljudi, svi ste u pravu...sve je laz, osim zivog benda! Ali ja sam jos pre 20 godina shvatio da iz 100 razloga ne mogu i necu da vucem bend! Od tada sviram aranzere sam ili maximalno u triu! I mnogo mi je lakse, lepse, vise posla i para, manje glavobolje...Moram priznati da se pusti i poneki fajl!
Takva su vremena...POZDRAV!!!

grandia
23.09.2009, 13:21
po neki put se pusta i fajl ... nema veze druze, tebe niko ne vidi na radio :lol:

malo sale da se iskuliramo ove teme ...

na kraju ja (opet) nemam pravo da se mesam, posto ja vise studijski sviram (ako se to moze tako reci u mom slucaju :lol:) ... naravno radi se o kucnom-studiu ... ja smetam samo kolegama ovde kad ubacim moje demo-snimke ... :lol:

pozdrav

kreso
23.09.2009, 13:41
U posljednje vrijeme (barem kod mene) gazde lokala hoće "animir" glazbu tj bend na uho, pa je ponovno postalo popularna opcija s harmonikom, gitarom, violinom i kontrabasom. Hvala Bogu ! Neka u harmoniku umetne keksu :lol:
I napokon da je crko tehno (u svim oblicima) pa se ljudi ponovno vračaju starim provjerenim narodnim mjesmama i sevdalinkama. Znao sam da nemože taj dernek trajat dulje od 5-6 godine. Nema šanse :lol: Čak su i folk pjesme ritmički pokušali uništit, al ajde folk se oporavlja, proživjet će ;)
Ponovno se vračamo staroj dobroj dvojci, laganoj rumbi, sedmici i grčkim ritmovima, koji je ipak morate priznat lakše za pjevat, a i ljudima za plesat.
A ko hoće tehno rumbu i pjesmuljak koji obično traje 2 tjedna ajd u disko s dječurlijom. Po meni tamo nek se takvi tipovi i lože. Ionako na takvim mjestima najprije dođe do makljaže i najlakše se dobije po lampi, jer zna se da se mafija i probisvjeti najrađe okuplja u diskotekama gdje može svoju robu uvaljivat mladeži. A mladi kako su tradicionalno naivni i glupi mogu gutat isto tako muziku s kekse.
Osim toga, na takvim mjestima nema tala tj love sa strane, stoga rađe preferiram malo skuplji restorančić, u kom se okuplja poslovna klijentela (koja jel ima i para9, pa ga tražim da ga piknem u žicu, a onda do jutra ima da je novčanik suh ko barut ;)

I kako je netko već primjetio ... ako želimo iskorjenit fajlaše onda je krajnje vrijeme da prestanemo pravit KARAOKE i MIDI fileove. A studijskim štakorima bojkotirat posao, zaprjetit ima da nečemo više kod njih dolazit snimat ako će pravit "kekse", i u dogledno vrijeme bi mogli uspjet. Ili da se cijene tih prokletih keksi dignu u nebesa, npr 50 € po komadu.

Tomy
23.09.2009, 17:42
Ja poznam jednog pjevaca koji se uvijek drzao kao da je velika zvijezda. On je tu da dogovara gaze, a muzicari su njegovi placenici. Za opremu nije htio niti cuti... Zbog takvog stava je ostao bez muzicara pa je poceo raditi sam na dva DVD-a na kojem ima mp3 matrice snimljene iz midi fajlova sa klavijature. Nazalost vise nema posla. Sjedi kod kuce.

Sto se tice live benda bez struje, potpuno se slazem sa Kresom.
Imam bend, sviramo svadbe, imamo puno posla. Kad idemo bez struje svirati neke krstitke, rodjendane... vise zaradimo nego na svadbi!

krcmar
23.09.2009, 18:19
Ovaj cita tekstove sa lapt. koliko sam ja skonto, i vidjao sam vec to. cisto za tekstove

cunami
23.09.2009, 19:37
Ono sto je presudno kod fajlasa jeste da mora dobro da pjeva da bih opstao duze godina.Nemam nista protiv tih ljudi i mene niko ne moze izvarati sto se tice toga, a za obicnu raju sto ne mogu skontati, e pa to je vec njihov problem.

Sto se tice varijante gitara, harmonika, kontrabas i violina.Eh tu imam veoma visoko misljenje, ali bih jedino dodao klarinet ili eventualno prim, a najbolje oba instrumenta.
To je definitivno ubitacna petorka, odnosno sestorka.Ima li sta ljepse nego kad je orkestar pokretan i moze svakom drustvu prici i na uvce....
Necu vise da pisem....ide mi se u Skadarliju na jednu ladnu...pozz

djurica77
23.09.2009, 20:26
E pa da odgovorim za licenciranje. inace radim sa jednim od "glavnih ispitivaca" za licence u djokicevoj bandi.KO su oni da licenciraju? Ko im je dao to pravo?
i ja imam D kategoriju ali nisam niti instruktor niti ispitivac za automobile ili autobuse. Madona ima licencu? Slazem se da je sramota to sto rade jer sam i ja 218 godina za instrumentom i 4 hiljade sam izbrojao za klavijature ali sta je tu je
.moramo ih kvalitetom i energijom pobediti.poz svima i navucite osmeh

milanceshow
23.09.2009, 22:26
Za trenutak da skrenemo sa teme i odmah se vracamo!!!!!!

@djurica77
Pozdrav tebi i dobrodosao na forum.........

Posto postoji velika odbojnost muzicara oko licenciranja molio bih te da pojasnis neke stvari.......

Otvoricu novu temu ,ako si voljan da objasnis?

bokivelik
23.09.2009, 22:43
Bas bih i ja voleo da znam do detalja oko tih licenci posto su mi kako kaze kolega @Durica77 Djokiceva banda uzeli pare pre par godina za te neke licence.
I ne samo meni nego dosta njih.

alen248
24.09.2009, 22:39
Mislim da su neki komentari, skrenuli sa kolosjeka. Kao prvo ovdje nije stvar u sposobnosti i snalazenju nego je stvar u bezobrazluku pojedinaca. Ja razumijem da su mnogi bubnjari, basisti i gitaristi ispusili tako da kazem kad su se pojavili aranzeri, ali vacina fajlasa nemaju veze sa muzikom i to je ono najzalosnije, sto je najvise takvih. A sa druge strane dali je uopste bogom dato da se odredjeni muzicari bave muzikom, evo ja prvi da moram da radim na fajlove ostavio bi se sviranja i radio neki drugi posao u kojem nemoram da varam ljude. Jednom sam pustio fajl na svirci i rekao sam nikad vise jer meni moj obraz ne dozvoljava tako nesto. A misljenje da se netreba obazirati na takve me takodje nervira jer mnogi muzicari nemaju posla zbog fajlasa koji cak vrlo dobro znaju da pogode svirku i uzmu vise para nego citav bend. Kad su u pitanju aranzeri ja sam takodje pobornik bendovske svirke sa vise clanova ali nemogu da se slozim sa tim da neki porede pustanje fajlova sa aranzerskom svirkom (bez intra, forspila itd) jer nije to ni slicno.

Eto toliko od mene pa nek se ljuti ko kod hoce! Pozz

Vaxter
24.09.2009, 23:01
Zashto mislish da varaju ljude?
Onaj ko je platio je dobio shto je trazio...
Mene briga da li sam kupio meso od onoga koji je svinje napasao na livadi, ili onog koji ih je gajio u mrachnoj betonskoj prostoriji i hranio ko zna chime...
Nisam osetio razliku u mesu...
Dobio sam ono shto sam platio, i bilo mi je lepo dok sam jeo... :)
I niko ne poderi fajlove i aranzere...
Samo kazemo da je pojava fajlasha bila logichan naslednik pojave aranzera!

Gorance
24.09.2009, 23:41
Aj sad pusti fail!!!!

Vaxter
24.09.2009, 23:48
E o tome ti pricham!
To je prava stvar i samo ti ljudi imaju prava da se zale na bilo koga! ;)

Sejox
24.09.2009, 23:52
Sve je to,kako bih rekao,uzrocno-posljedicno vezano.
Jednom sam cini mi se vec i pisao ovo:
-Pojava klavijature na trzistu i njeno uvodjenje i koristenje,je prvo iz bendova
izbacilo ritam gitaristu.
Onda,pojavom aranzera,bez posla ostaje masa bubnjara a kasnije i
bas-gitarista.
Ako je muzicar,koji je svirao aranzer,jos znao i pjevati,onda i jedan broj pjevaca gubi stalne angazmane.Jer to je bio ONE MAN BAND ili sve u jednom,sto bi rekli,a najjeftinija opcija za one koji ih placaju.

E,ko je bio mladji po godinama,mogao se prihvatiti posla,zagrijati stolicu i
nauciti,makar koliko-toliko da svira (neki cak i vrlo dobro).
Koga su u tim i ovim vremenima uhvatile godine,e on nije imao ni vremena,ni
zivaca ni strpljenja da uci svirati.Oni su se snasli na ovaj nacin,o kome se ovdje diskutuje,a to je da pustaju fajlove.

Vremena su jako cudna i parola je "snadji se",a snalaze se i bivsi muzicari,
a i vlasnici ugostiteljskih objekata.
A publika,kao publika,neopterecena nacinom na koji zvuk dolazi do njihovih usiju,vjerovatno ode zadovoljna-jer i ti ljudi naprave i stimung i atmosferu.
Razlike ima naravno u odnosu na LIVE svirku,ali njima nema.

Moje je misljenje,da pravi muzicari,moraju i trebaju biti i agilniji i prodorniji u
pronalazenju posla i koristiti sve moguce veze,poznanstva i svaku priliku
da se pokazu i dokazu.I ako u tome uspiju,posla bi trebalo biti....
Ja drugacije,ne znam sta bih rekao na ovu temu.

Pozdrav,

Gorance
25.09.2009, 00:02
E bre pa to sam ja i ne zalim se ,ima posla ,klaviatura mi stoji kuci a radim na bubice.Nema lazi nema prevare ljudi to vole jer su zbog fajlasa svi revoltirani

Vaxter
25.09.2009, 00:32
Skapirao sam, nego kazem ovima shto rokaju zalopojke... :))
Samo dokaz da ko radi kako treba i tek kako ima posla... ;)
Na svu srecu, akustika je pochela da se vraca u modu, i to mi se jako svidja! :)

Gorance
25.09.2009, 00:43
Jedini problem sa akutikom je bio to sto se najbolje svira kad je 20-30 gostiju sve vise od toga je dernjava ma da sam radio i di 100 ljudi al to je mucenje.Sad peglamo 100-200-300 kako hoces i to bude tako da svi mogu da pricaju ali se sve super cuje.Jedino je proble sto da bi tako zvucalo mora da nosis vise kutija da ne bi morao da pojacavas i onda ostaje onaj soft zvuk kao na suvo.

Boban010
25.09.2009, 01:19
Svaka cast za ideju,to je kad je neko pravi muzicar,ajd ako ti nije tesko baci neki demo da cujemo kako zvucite!

Vaxter
25.09.2009, 01:33
Da, stvarno bi moglo.... :)

Gorance
25.09.2009, 01:40
Imam neki snimak prbacu nesto ali je snimano sa mobom nije neki kvalitet.
Dodato:
Postavio!