PDA

Pokaži Full Verziju : Online muzej harmonike


champion
22.09.2009, 12:03
Slucajno sam pronasao na internetu online muzej harmonikie. Mozda ce vas interesovati?!? Doduse jeste skoro samo Hohner zastupljen, ali ima mnostvo raznih modela i do 80 god. starih. Sto je interesantno ima kod mnogih primjeraka zvucna proba pa mozete da poslusate kako zvuci prezentovani model.
Izmedju ostalih prezentovan je model Hohner "Arietta". Ako poslusate zvucnu probu od tog modela (imaju dva primjerka sa zvucnom probom - mislim prije svega na onu drugu) nadam se da cete se sloziti sa mnom da harmonicica ima jako lijep, pun i stabilan ton, prilicno dubok bas itd. - naime ja sam imao taj model i bas me fascinirao ton! Izmedju ostalog jako je glasna. Sve to ne bi bilo interesantno da se ne radi o harmonici od 72 basa, dvoglasnoj- model Arietta IM - mislim da je model IIM troglasna, cija se vrijednost na e-bay-u krece 100-200 EUR.
Link: http://www.akkordeon-museum.de/

Da ne otvaram novu temu, pitanje za stimerservisera: da li ste se susretali sa ruskim Bayan-om, mislim na original ruski, a ne ove kopije sto ih rade italijani.
Ovdje jedan zvucni primjer, obratite paznju na zvuk basa, kakva dubina i sirina- strasno: http://www.youtube.com/user/VirtualPancake#play/all/uploads-all/1/sHV-NDR7Nmg

Boban010
22.09.2009, 12:13
Slusajuci ove modele harmonika ne mogu a da se ne zapitam hoce li se i ove nase harmonike koje trenutno koristimo za koju godinicu moci cuti samo u muzeju?

shtimerserviser
22.09.2009, 14:04
champion! Samo jedna je doshla original ruska za moj 24-25 god staz kako shtimer servisera, sve su druge italijanske kako A.Bugari,Viktorija Guerrini,valjda tako sugerishu profesori muz. skole i akademije u Skopje.Pozdrav