PDA

Pokaži Full Verziju : Ketron ili Gem


kolc
16.08.2009, 19:01
Pozdrav kolege-voleo bih cuti vasa misljenja i iskustva u vezi ove dve klavijature-ketron x 1 i gem wk 8 i za zivu svirku a i za fajlove-unapred hvala.

siemensserbia87
18.08.2009, 12:07
Neznam druze obe su veoma dobre klavijature ali tesko je naci ritmove za obe....
Ja eto imam Techniks kn5000 to ti je negde u rangu pa80 samo sto nema sampler..
I sve pravim sam za nju u Style Works ili na sintu....Ako kupis Ketrona ili tog Gema neces se pokajati ali da bi to zvucalo ekstra moraces da zagrejes stolicu...

Za midi fajlove ti je GEM bolji ipak je midi njegov izvorni format.
GENERAL MIDI = GEM
Uz to pretpostavljam da ima i hard disk.

Pozdrav!

makso68
18.08.2009, 12:51
Gem WK 8 ima hard disc ili fabrički,ili opciono,a ime GEM je skraćenica za General Music,što nema veze sa General midi,a što je spomenuo kolega siemensserbia.Po mom mišljenju bolji je GEM WK 8 HD,ali moraćeš se malo namučiti da ga središ.Pozdrav!

siemensserbia87
18.08.2009, 12:53
Da ali Gem koristi General Midi tj to je njegov format za pustanje midija...
Na nekim sintovima to nije 100% kompartibilno kao na gem-u...
Midiji zvuce lepo ali ipak lepse zvuci svirka uzivo..pozz

Vaxter
18.08.2009, 13:19
General Midi != GEM !!!
http://en.wikipedia.org/wiki/General_MIDI
GM standard je standard koji poshtuju SVI digitalni instrumenti, a neki proizvodjachi imaju svoja proshirenja.
XG - Yamaha
GS - Roland
...
Ne shiriti dezinformacije... ;)

Btw.
Pisali smo o ovome po forumu nekoliko puta...

siemensserbia87
18.08.2009, 13:30
Hvala kolega sto si to razjasnio...ja sam nisam hteo da kazem da GM standard nepostuju svi proizvodjaci ili instrumenti,vec da na GEM klavijaturama midi nekako bolje zvuce nego
na drugim....Pozzz

Vaxter
18.08.2009, 13:35
Nisam siguran da i dalje razumesh poentu, ali neka ti bude...
Midi fajlovi ce zvuchati bolje na onoj klavijaturi koja ima kvalitetnije interne zvuke, i to je to!
Raspored zvukova, efekti i sve ostalo su isti kod svih!
GM sandard je takav kakav je, a kvalitet zvuka zavisi samo od internih boja... :)

kreso
18.08.2009, 15:48
Činjenica je da je GEM synth koji vjerojatno ima najbolje usemplovane tvorničke boje u ROM od svih proizvođača bilo da se radi o workstationu ili aranžeru. Kod GEM-a nema potrebe za puno piplanja i štimanja boja. Kako su ga složili u tvornici, upali i deri. No i taj famozni GEM da bi bio skroz perfektan morao bi se malo prilagoditi širokoj masi, a ne da se mi potrošači prilagođavamo njemu. GEM je poznat po tome da voli komplicirati s učitavanjem podataka i oduvjek je nešto posebno i specifično, tj nije kompatibilan s ničim, vole kemijati s profesionalnim formatima. Eto, i ja stjecajem okolonsti kod kuće mučim muku s jedim darovanim postarijim GEM-om. Kao čita AKAI S-1000 samplove, al kad mu isformatiram disketu onda više nemam niti jedan uređaj da mi samplove u TD0 formatu prebaci na istus PC računala jer mu je format neki idotskih 1,62 Mb :-O (eto, toliko o njihovom pametovanju). U biti GEM je napravio svoje klavijature tako da si ovisan o kupnji njihovog orginalnog materijala. Rijetki su sretnici prokljuvali njegov sistem pa si sami nadogradili pojačanja u vidu hardwara i softwarea, a i talijani su toliko škrti da im je oficijalna stranica samo na talijanskom jeziku :mad:.
Inače GEM WK8 je strašan aranžer. S proširenjima kad se napuca sa bojama i ritmovima je doslovce nepoderiv. Poznat po kvalitetu izrade, privlačnom designu i pristupačnom editingu. Cijena mu nije nit toliko visoka s obzirom što nudi. Danas više nije problem doč do ritmova za njega jer preko SW sve prekonvertira besprijekorno čisto i jednostavno. Zadnji SW ima parametre za čitavu novu generaciju GEM-a, pa čak i za mrcinu Genesys Pro. Posljednjih godina GEM je jako orjentiran na naše i arapsko tržište, pa im modeli izlaze na tržište već s večinom naših ritmova i boja.
Što se tiće Ketrona, posebice X-1 imam samo riječi pohvale. Za svoju generaciju (kraj 90-tih) vrhunski aranžer. Otežana tipka, HDD, sampler od 16 Mb (nadogradnja), pregledan desplaj, dobro i čvrsto kučište, malo je težak naspram popularne trojke. U biti aranžer kakav treba svakom ozbiljnijom tezgarošu. Ketron X1 je posljednji Ketron bez hardverskih i softwarskih (novi su prepuni bugova) problema, mada se i dan danas zna nači da im ekran ne radi, a oni rade bez greške (ljudi ugrađuju dodatne lampe (diodice) jer im podaci na displayu bez razloga izblijede i teško su čitljivi). Noviji model Ketrona SD1 bez obzira na vrhunske performance se je pokazao kao jako faličan jer se užasno kvario. Opčepoznati mu je bio problem s napajanjem. Izlaskom SD1+ (mada nema takoreči nikakve razlike između novog i predhodnog modela) su ispravljeni problemi s napajanjem a i nadodan mu je napredniji software.
O Audyi neču nit pisat jer je već dosta o njoj rečeno.
U biti da sam u tvojoj situaciji vjerojatno bih odabrao Ketrona (samo radi designa), mada nebi puno pogriješio nit da odaberem WK8.